Història

La colla dels Gegants i Capgrossos va ser l’embrió de l’AVAL (Associació Vilassanesa d’Activitats de Lleure), a partir de la inquietud d’un grup de persones per tal de tenir gegants a Vilassar de Mar i que van començar recuperant sis caps d’un magatzem municipal, que van ser restaurats i va iniciar-se l’activitat de la colla.

L’any 1994 un grup de famílies va recuperar i restaurar el Xin Xan Xon, el Turcan, El Mustafa, El Gepetto i la Colometa. Més tard es va estrenar en S’Esteve i la Sra. Emília, construïts per gent de la mateixa colla. A la vegada s’estrenaven balls propis, com el de la “Barca” i el dels “Mocadors”, recuperat de la tradició marinera del nostre poble. A poc a poc, la colla va anar creixent amb noves figures, el 1996 s’estrenen el Nen i el Botiguer, i també la primera gegantona.

L’Especiosa, nom d’un dels cinc màrtirs de la vila, és la gegantona de Vilassar de Mar, presentada l’any 1996, després de ser construïda per diversos membres de l’associació, la Puri Martin i en Quim Sambola, que van ser els principals col·laboradors. Des d’aquell any, acompanya a la colla dels nans en totes les sortides arreu del territori.

Més endavant sorgeix la idea de crear uns gegants al poble, i estrenem l’any 1998 la primera colla de gegants de la vila, amb en Pigat i la Lucia, dos personatges que formen part de la història de la jove població de Vilassar de Mar. El Sr. Pere Mas i Roig, capità mariner, viatger i que representava un viu exponent del tràfic de mercaderies entre el nostre país i les Amèriques, i que en un dels seus viatges es va enamorar de la filla d’un virrei, emportant-se a la seva promesa amagada en la vela del vaixell per la no aprovació del virrei a aquest amor.

Amb el pas del temps la colla es va consolidant i es creen noves figures, el 29 de juny de 2002, dos nous nans, el Pescador i el Mansuet, s’estrenen a la colla, en commemoració del cinquè aniversari de l’estrena dels Gegants de Vilassar de Mar, el Pigat i la Lucia. I més endavant el XXXX per encàrrec de l’Ajuntament de Vilassar de Mar i de la mà de la Puri Martin, es crea el capgròs de la Mª Roser Carrau, en homenatge seu.

Scroll to top